Celebramos este
días unha tradición que sabe a pasado, a lacón, grelos e diversión.
O Entroido ten a súa orixe nas Lupercales, antiga
festividade romana.
O chamado triángulo máxico,
formado polas localidades ourensáns de: Xinzo
de Limia, Laza e Verín, os Cigarróns,
Peliqueiros, Felos en Maceda…
Falardonoso convídate a que
investigues e vivas o noso Entroido. Busca información sobre os costumes, as
datas sinaladas dentro do entroido, a comida e os postres… Agardamos os teus
comentarios e así todos aprenderemos da riqueza da nosa terra. Lembra que… ti
mesmo podes redactar unha entrada con ou sen imaxes, unha vez valorada polo
departamento, se o contido cumpre co agardado, publicarémolo. É a mellor
maneira de crear, compartir e disfrutar da diversión deste días “tolos”.
FILLOAS
ResponderEliminarIngredientes:
-1 litro de leite
-6 ovos
-125 gramos de manteiga
-sal
-350 gramos de fariña
-150 gramos de anís
Preparación:
Mesturar tódolos ingredientes e deixar reposar a mestura durante media hora.
Calentar unha sarten e untar aceite cunha servilleta de papel. Botar un cazo dos soperos recheo da mestura e estendelo movendo a sarten. Pasar ao redor da filloa un coitelo de punta redonda e darlle a volta. Servir tódalas filloas nun prato e añadirlles azúcar, mel, chocolate, etc.
DIAS DE ENTROIDO.
ResponderEliminarÉ unha festa de carácter tradicional que se celebra entre os meses de febreiro e marzo, coincidindo co período inmediatamente anterior á Coresma.
OS PELIQUEIROS.
Chámase peliqueiro á máscara característica do entroido de Laza.
OS CIGARRÓNS.
Chámase cigarrón a máscara característica do entroido de Verín.
COMO FACER AS FILLOAS.
ResponderEliminarIngredientes:
6 ovos.
½ litro de leite.
75 grs de fariña.
70 grs de manteiga.
manteiga ou touciño.
sal.
Preparación:
Pon en un liquidificador bata os ovos en primeiro lugar, a continuación, engade a manteiga fundida e fariña, mestura, engade o leite eo sal. Deixeo reposar.
Incluir unha pota de revestimento térmico, o fondo da pota con manteiga, se é moi graxa, eliminar cun pano. Despeje unha cuncha con un pouco da mestura, hai que ter coidado de non poñer moito, porque o máis fino queda máis saborosa. Pon dourar e retirar.
Despois,o podes tomar soa o con o que ti queiras.
FILLOAS
ResponderEliminarIngredientes:
-1/2 litro de leite
-3/4 de auga
-6 ovos
-sal e fariña
Preparación:
Pasar polo batedor tódolos ingredientes ata conseguir una masa finiña.
Quentar a tixola e picar un anaco de touciño cun garfo.
Rociar a tixola co anaco de touciño. Botar en cazos a masa e despois á tixola.
Por último, cando as filloas se despeguen da tixola, sácanse.
ORELLAS
ResponderEliminarIngredientes:
-1 kilo de fariña
-1 sobre de fermento
-un vasiño de anís
-50 gramos de manteiga derretida
-50 gramos de aceite
-1 raspadura de limón
-auga tibia con sal
Preparación:
Faise un volcán e no medio del un burato onde introduciremos os ingredientes, despois amásase e déixase como mínimo unha hora.
Por último, estíranse as orellas e frítense en aceite quente.
cristina lopez Nº12 3ºA
ResponderEliminaroutro postre do entroido son as orellas:
ingredientes:
-200 ml. de auga templada
-50 gr. de azucre
-100 gr. de manteiga
-50 ml. de anís
-1 ovo
-500 gr. de fariña
preparación:
Nun bol poñemos o auga templada,coa sal , o azucre,o anis e a metade da manteiga derretida e mezclamolo ben. Engadimos o ovo e batemos todo.
Engadimos a fariña e amasamos toda a mezcla. botamos a outra mitade da manteiga en trociños e continuamos amasamos, ata que a manteiga quede compretamente icorporada e nos quede unha mas elastica.Dejaremos reposar aproximadamente 1 hora.Cando pase o tempo previsto, vamos collendo anacos de masa e amasamola coas mans embadurnadas de aceite, e tamen o rodillo e a mesa,deixandoa o mais fina posible, freimola nunha sarten a medio fogo,e dandolle a volta mentre que vaise dorando, poñemola nun prato para que vaia absorbendo o papel o aceite sobrante,e colocamoas na fonte e empolvamolas de azucre.
O entroido, antroido ou carnaval é unha festa de carácter tradicional que se celebra entre os meses de febreiro e marzo, coincidindo co período inmediatamente anterior á Coresma.
ResponderEliminarO entroido celébrase tamén en Galiza con características particulares, con disfraces e esmorgas moi diferenciadas entre diversas poboacións: son coñecidos os entroidos de Xinzo de Limia, Laza, Verín, Vila de Cruces, A Estrada, Vilaboa e outros moitos, algúns dos cales están cualificados de festas de interés turístico nacional polo Ministerio de Industria, Turismo e Comercio.